«

»

aug 08

Militær åbner alle kamproller til kvinder

Militær vil lade kvinder tjene i alle kamproller, sagde forsvarsminister Ash Carter torsdag i et historisk skridt, der slår ned kønshindringer i de væbnede styrker.

‘Så længe de kvalificerer og opfylder standarderne, vil kvinder nu kunne bidrage til vores mission på måder de ikke parajumpers jakke til børn kunne før,’ fortalte Carter en nyhedskonference fra Pentagon.

‘De’ får lov til at køre tanke, brandmørtel og lede infanteri soldater i kamp. De vil kunne tjene som Army Rangers og Green Berets, Navy SEALS, Marine Corps infanteri, Air Force parajumpere og alt andet, der parajumpers udsalg tidligere kun var åbent for mænd, ’sagde han.

Præsident Barack Obama kaldte flytningen et ‘historisk skridt fremad’ og sagde, at det ville ‘gøre vores militær endnu stærkere.’

‘Vores væbnede styrker vil trække på en endnu bredere pool af talent. Kvinder, der kan opfylde de høje standarder, der kræves, vil have nye muligheder for at tjene’, sagde Obama i en erklæring

Carter sagde, at åbningen til kvinder ville finde sted efter en 30-dages review periode, hvorefter de ville blive integreret i de nye roller på en ‘bevidst og metodisk måde’ som holdninger kommer åbne. Ventetiden gør det muligt for Kongressen at gennemgå beslutningen og rejse eventuelle indvendinger.

Han erkendte beslutningen kunne føre til mere debat om, hvorvidt kvinder skulle registrere sig for udkastet, et spørgsmål, han sagde, var allerede under retssager. Militær er i øjeblikket en al frivillig kraft, men unge mænd skal stadig registrere sig, hvis udkastet genaktiveres.

Spurgte, om beslutningen åbnede døren for at kvinder skulle være forpligtet til at tjene i frontlinjen kampstillinger, havde Carter sagde medlemmer af militæret nogle valg, men ikke ‘absolut valg’.

‘Folk er tildelt missioner, opgaver og funktioner efter behov såvel som deres evner,’ sagde han. ‘Og kvinder vil være underlagt samme standard og regler, som mænd vil.’

MARINES HAR SØGT UNDTAGELSER

Beslutningen trufne de republikanske formænd for de væbnede tjenesteudvalg i Senatet og Repræsentanternes Hus. Men nogle andre lovgivere bifalder bevægelsen.

‘Secretary Carters beslutning om at åbne alle kampstillinger til kvinder vil have billige Parajumpers jakker en følgevirkning for vores servicemedlemmer og vores militæres krigsførende kapaciteter,’ sagde senator John McCain og repræsentant Mac Thornberry i en erklæring.

De spurgte Pentagon for detaljer om en Marine Corps anmodning om undtagelser, som blev tilsidesat af Carter, og oplysninger om, hvordan udkast til registrering kan blive påvirket.

To demokratiske medlemmer af de væbnede tjenestepaneler hilste Carters beslutning velkommen. Senator Kirsten Gillibrand sagde, at det ville ’styrke vores væbnede styrker’ og repræsentant Niki Tsongas kaldte det et ‘langt forsinket’ skridt, der ville fjerne nogle af de hindringer for fremskridt, som kvinder står overfor I militæret.

Carters beslutning træder parajumpers gobi udsalg næsten tre år efter, at Pentagon først instruerede militæret om at åbne alle stillinger til kvalificerede kvinder, herunder frontlinjekamproller. En begrænsning af sådanne roller blev betragtet som mere og mere ude af sted i løbet af et årti af krig i Irak og Afghanistan Hvor kvinder ofte var i skade. Dødsfald i Irak og Afghanistan, med omkring 300.000 indsatser til konfliktzonerne.

Siden Pentagon-direktivet i 2013 har tjenestegrene undersøgt, om kvinder bør udelukkes fra enhver militær stilling. Tre kvinder for nylig bestået det strenge Army Ranger kursus, men ca. 220.000 militære job er stadig lukket for kvinder.

Carter sagde, at de fleste af de ydelser, der var begunstigede med at åbne alle arbejdspladser til kvinder, men Marine Corps havde søgt en delvis undtagelse for roller som infanteri, maskindrivare, brandstøtte rekognoscering og andre. Han sagde, at han betragtede marines anmodning og troede, at der kunne tages fat på sine bekymringer.

General Joseph Dunford, formand for den fælles stabschef og den tidligere marine kommandant, sagde, at han havde givet Carter sit bedste råd om spørgsmålet og ville nu fuldt ud integrere kvinder ‘på en måde, der bevarer vores fælles krigsførende evne.’

Kvinder tjener allerede i kamproller til de væbnede styrker i nogle få udviklede lande, herunder Canada og Israel, men embedsmænd har sagt, at efterspørgslen fra kvinder til sådanne job i de fleste NATO-lande er meget lav.